You scream, I scream, we all scream for ice cream! Want wie houdt er nu niet van ijs? De een gaat voor waterijsjes, softijs bij de snackbar of schepijs uit de supermarkt, maar de fijnproevers gaan naar de ijssalon voor heerlijke room-, vruchten- of sorbetijs.Gelukkig is het ijsseizoen weer geopend en kunnen we weer terecht bij de vele ijssalons in onze geliefde stad.

We hebben keuze uit verschillende zaken die allemaal populair zijn en druk worden bezocht tijdens de lente- en zomermaanden. We lichten hier een aantal favoriete ijssalons uit die we allemaal wel kennen. Want wie houdt er nu niet van een blokje om gecombineerd met een hoorntje of bakje van een van deze ‘ijspaleizen’.

 

1.  IJskiosk Venezia

Heerlijk ijs aan de Oudegracht

Venezia ijs ken ik uit de tijd dat ze een chique winkel hadden aan de Oudegracht. Nu staan ze alweer jarenlang met hun een té leuke ijskraam op de Jansbrug. Hun heerlijke Italiaanse ijs is al sinds 1928 een begrip in onze stad. De familie de Lorenzo zijn al drie generaties lang ijsmakers en nu staat Romana aan het hoofd van de zaak.

Bij de kiosk staat altijd de enorm lange rij klanten want  deze ijszaak is razend populair bij de Utrechters en ver daarbuiten! Het is altijd moeilijk kiezen hier maar favoriete smaken blijven toch wel citroen-basilicum en de Vrede van Utrecht met heerlijke kersen en chocolade. En dan hebben ze ook nog de wisselende week-smaken …. ze maken het je niet makkelijk. 

Locatie: Oudegracht 105
Openingstijden: dagelijks van 11.00 –  22.00 uur

 

2. Roberto Gelato

Ambachtelijk Italiaans ijs in Utrecht

Voor deze ijssalon in de wijk Wittevrouwen staat altijd een gezellige rij mensen geduldig te wachten op het bestellen van een heerlijk ijsje. De keuze is reuze dus het is lastig om te beslissen welke smaak je moet nemen. Daarom misschien maar extra veel bolletjes bestellen of regelmatig terugkomen.
De eigenaren Roberto en Carlina maken dagelijks vers ijs met top kwaliteit ingrediënten. Deze worden soms helemaal uit Italië gehaald zoals de pistache noten. Hier at ik dan ook het lekkerste pistache ijs ooit! Zelfs beter dan in Italië. Ze hebben dan ook niet voor niets vele prijzen in de wacht gesleept.

Carlina (de zus van Romana van Venezia!) heeft trouwens een heel leuk boek geschreven over het zelf maken van ijs. Al jaren maak ik met veel plezier haar geweldige recepten.

Locatie: Poortstraat 93
Openingstijden: dagelijks van 12.00 – 22.00 uur

3. Il Mulino

Ijs aan de Bemuurde Weerd, Utrecht

 Il Mulino mag natuurlijk niet aan het ijs-lijstje ontbreken. De zaak is natuurlijk vernoemd naar de bijzondere molen Zon en Rijn in de Adelaarstraat. Ik woonde jarenlang om de hoek van deze ijssalon aan de Bemuurde Weerd. Dus als er vrienden kwamen eten, dan hoefde ik nooit voor een toetje te zorgen want iedereen wilde ijs van Il Mulino! Ik heb er heel wat guldens en later euro’s met veel plezier uitgegeven. En de ultieme plek om je ijsje op te eten is natuurlijk op de trappen bij de Weerdsluis. Wat een top locatie!

 

De ontzettend lieve eigenaren zijn helaas een aantal jaar geleden overleden maar de familie nam gelukkig al eerder de zaak over. Ook hier is het altijd lastig om te kiezen, en dan hebben ze ook nog eens verrukkelijke tiramisu! Dus regelmatig terugkomen of heel veel tegelijk bestellen en thuis invriezen.

Locatie: Adelaarstraat 4
Openingstijden: dagelijks 12.00 – 20.00 uur

5. IJssalon Luca

ijs in Utrecht

In de drukke Nobelstraat zit sinds 2016 de gezellige ijssalon van Luca. Hij begon ooit onder de naam Luciano’s maar koos ervoor om zelfstandig door te gaan. En elk jaar groeit hij weer verder. Het ijs haalt de sympathieke eigenaar bij IJs en Zo uit Leidschendam waar het altijd vers wordt gemaakt. 

Het is vaak een vaste prik om op de zaterdagen, na een bezoek aan de bloemenmarkt op het Janskerkhof, hier even langs te gaan. We raden de smaken salty caramel en after eight aan maar er zijn nog veel meer verrukkelijke smaken. Voor ieder wat wils.

Via de Instagram en TikTok pagina’s zijn er soms leuke acties zoals door de stad verstopte Golden Tickets voor gratis ijs. Hou de socials dus goed in de gaten! 

Locatie: Nobelstraat 215
Openingstijden: dagelijks van 12.00 – 22.00 uur

6. IJssalon Vorst

Utrecht ijs

IJssalon Vorst, in de Schildersbuurt, maakt handgemaakt ijs die niet te versmaden is. Als je de moeilijke keuze tussen de vele verschillende smaken hebt gemaakt, loop je makkelijk het Wilhelminapark in om het daar lekker op te eten. Het ijs maken ze van biologische verse melk en pure ingrediënten. Niet zomaar een ijsje dus! 

Locatie: Prins Hendriklaan 6, Utrecht Oost
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 14.00 – 21.30, zaterdag 13.00 – 21.30 en zondag 12.00 – 21.30

7. Lorenzo ijssalon

Ijssalon Lorenzo Rijnlaan Utrecht

Al meer dan 20 jaar bereiden eigenaren Lorènz en Monica al hun ijs op ambachtelijke wijze. Beide zijn ze gediplomeerd en gespecialiseerd ijsbereider en dat proef je! Alle smaken zijn vrij van kleurstoffen en ze gebruiken natuurlijk verse vruchten. Ook kun je hier terecht voor prachtige bruids(ijs)taarten.

Locatie: Rijnlaan 29, Rivierenbuurt 
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 13.00 – 21.00, zaterdag en zondag 13.00 – 22.00 uur

8. Zomers

IJssalon Zomers. Leidscherijn en Lombok, Utrecht

Zomers begon in 2012 in de Meern en heeft sinds een aantal jaar ook een winkel in de wijk Lombok. Vorig jaar zijn ze verhuisd van de eerste locatie naar Leidscherijn. Ook hier werken ze zonder kleur- en smaakstoffen en maken ze het ijs niet te zoet en te vet. Voor feestjes kun je hier een leuke gelato-bar huren met drie bakken met ijs die je gasten zelf kunnen scheppen, 

Locatie: Makassarstraat 32 , Lombok en Castellumlaan 6, Leidscherijn
Openingstijden: maandag t/m zondag 13.00 t/m 22.00 uur

Deze lijst is niet compleet zonder ook nog ijssalon Roma in Zuilen en Dam in de Damstraat in Lombok. Zijn er nog salons die we zijn vergeten en een vermelding waard zijn? Laat het ons weten in de comments!