Utrecht barst van de kunstenaars en fantastische galerieën en kunsthandels. Dat kan ook haast niet anders met de grootste kunstacademie van Nederland in onze stad: de Hogeschool voor de Kunsten (HKU). Met regelmaat loop ik tegenwoordig even een galerie binnen om de collectie of een expositie te bekijken, maar dat was vroeger wel anders.  Ik vond het spannend om de drempel over te gaan, letterlijk en figuurlijk. Terwijl ik een groot kunstliefhebber ben en vaak naar musea ga.

Totdat ik een aantal jaar geleden mijn moed verzamelde en gewoon bij diverse galerieën  naar binnen stapte. Overal werd ik allervriendelijkst en enthousiast ontvangen en sindsdien loop ik makkelijk even ergens binnen om kunst te bewonderen. Je bent overal van harte welkom om kunst te komen kijken zonder enige verplichting. Schroom dus echt niet om ergens binnen te stappen.

1.  Kunsthandel Juffermans

Kunsthandel Juffermans aan de Lange Jansstraat 10, Utrecht

In een prachtig, statig wit pand in de binnenstad huist de kunsthandel Juffermans. Je bent er vast regelmatig langs gereden. Ze zijn gespecialiseerd in 20ste-eeuwse grafiek van onder andere grote meesters als Picasso, Matisse, Chagall en Van Dongen. Over deze laatste maakten ze ook een prachtig boek. De kunsthandel presenteert ook werk van de Utrechtse kunstenaar Jeroen Hermkens die zich laat inspireren door het stadsgezicht.  

Kunsthandel Juffermans Lange Jansstraat 10, Utrecht
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag 12.00 – 17.00 uur

 

2. Galerie Niek Waterbolk

Deze open, lichte ruimte kun je als kunstenaar afhuren om te exposeren en dat is een groot succes. Ze zijn namelijk heel 2024 al volgeboekt. Door de diverse aanmeldingen is er een gevarieerd aanbod van kunstenaars die hier hun werk tonen. Iedere week is er weer iets nieuws te bekijken, wat het leuk maakt om hier regelmatig even binnen te wippen. De kunstenaar(s) zijn zelf vaak aanwezig, wat het bezoek nog bijzonderder maakt. 

Galerie Niek Waterbolk Schoutenstraat 10, Utrecht Centrum
Openingstijden: dinsdag t/m zondag. Openingstijden variëren.

3. Morren Galleries

Morren Galleries aan de Oudegracht, Utrecht

 In een mooi hoekpand aan de Oudegracht vind je Morren Galleries. Deze plek zal je verbazen omdat het zo groot is, de werfkelder is namelijk ook in gebruik. Je kijkt hier je ogen uit!
Je kunt hier ook een portret laten maken door een kunstenaar in de portretwinkel, die onderdeel is van de galerie. Ze werken samen met heel veel verschillende kunstenaars en helpen je met het kiezen van de juiste stijl.

Morren Galleries Oudegracht 338-340, Utrecht Centrum
Openingstijden: vrijdag & zaterdag 11.00-17.00, zondag 12.00-17.00

4. Kunstliefde

Kunstliefde aan de Nobelstraat 12, Utrecht

De Utrechtse kunstenaarsvereniging Kunstliefde bestaat al sinds 1807. Wist je dat onder andere Dick Bruna, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld lid waren?
Het genootschap biedt een podium aan haar leden en één keer per jaar aan studenten van de HKU. Iedere maand kun je hier een nieuwe tentoonstelling bezoeken. Ze organiseren ook de Utrechtse Atelierroute en UtrechtDownUnder. Absoluut de moeite waard om hier eens te gaan kijken!

Kunstliefde Nobelstraat 12A
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 – 17.00 uur

5. Galerie SANAA

Leuke kinderboekwinkel in Utrecht

Deze galerie toont voornamelijk hedendaagse kunst uit Afrika en het Midden Oosten. Galeriehoudster Berthe Schoonman biedt hiermee een podium aan kunstenaars van continenten die weinig worden getoond in ons land. Maar je kunt hier ook werk van Nederlandse kunstenaars vinden. De afwisselende exposities, artist talks, muziekoptredens en filmvertoningen zijn zeker de moeite waard om regelmatig te bezoeken.

Galerie SANAA  Jansdam 2, Utrecht 
Openingstijden: wo t/m za 12.00 – 18.00 uur  

6. Galerie Rob Rademaker

Minrebroederstraat 9, Utrecht

Rob Rademaker heeft een mooi historisch pand in het midden van de binnenstad van Utrecht waar hij regelmatig kunstenaars laat exposeren. Wist je dat de componist Brahms hier in 1876 logeerde? De galeriehouder is een van de initiatiefnemers van Art Utrecht waar je alles kunt vinden over lopende exposities.

Galerie Rob Rademaker, Minrebroederstraat 9 Utrecht Centrum
Openingstijden: check website

7. Moving Gallery

Hout-doe Leidsche Rijn - Utrecht Tips

Deze galerie zou tijdelijk in een oude garage verblijven en vandaar de naam Moving Galerie. Ondertussen zitten ze al 5 jaar op deze plek en zijn voorlopig niet van plan te ‘moven’. Ze hebben regelmatig mooie en interessante exposities. Deze galerie ligt buiten het centrum maar is zeker een bezoek waard. Vergeet niet om als je er bent ook in de winkel te kijken. Er zijn daar prachtige werken van onder andere de Utrechtse kunstenaar Max Kisman te koop.

Moving Gallery, Monseigneur van de Weteringstraat 69, Utrecht West
Openingstijden: vrijdag t/m zondag 12.00 – 17.00

8. AG – Acacemiegalerie

Fleurtje Belle Fleur - Utrecht Tips

Midden in het hart van de stad heeft de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) haar eigen expositieruimte. Studenten kunnen hier hun werk exposeren. Met acht tot elf presentaties per jaar geeft AG een actueel beeld van het aanstormende talent binnen diverse kunstdisciplines: grafisch ontwerp, fotografie, illustratie, mediatechnologie, beeldende kunst, mode, productontwerp, en meer.

AG/Academiegalerie, Minrebroederstraat 16, Utrecht Centrum
Openingstijden: check website

9. GrachtenGalerie

Green UP - Utrecht Tips

In het mooie pand aan de Oudegracht vind je GrachtenGalerie. Je kunt hier terecht voor hedendaagse kunst. Om ongeveer 6 tot 8 weken tonen zij een nieuwe collectie van jonge en gevestigde kunstenaars. Je kunt hier ook mooie en betaalbare cadeautjes vinden. In de kelder kun je workshops volgen.

GrachtenGalerie, Oudegracht 185, Utrecht Centrum
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag 12.00 – 17.00 uur

10. De Kunstsalon

Paper moon books

Op een rustig deel van de Oudegracht ligt het schitterende grote pand van De Kunstsalon. Ze hebben een prachtige collectie van werk van gevestigde kunstenaars zoals Jenny Boot, Nichola Theakston, Sasja Wagenaar, Ans Zondag, Yvonne Michiels, René Smoorenburg en Anthony Theakston. 

De Kunstsalon,  Oudegracht 315, Utrecht Centrum
Openingstijden: woensdag t/m zaterdag 12.00 – 17.00 uur

Deze lijst is niet compleet zonder ook nog EXboot en EXbunker te vernoemen. Hier tonen kunstenaars maandelijks spraakmakende kunst, installaties en performances. Ook Kunsthandel Meijer op het Domplein met specialisatie in pop art, minimal art en zero, is zeker een bezoek waard. En niet te vergeten Galerie Quintessens aan de Nieuwegracht met hedendaagse schilder- en beeldhouwkunst.

Check voordat je op stap gaat altijd even of ze niet toevallig aan het op- of afbouwen zijn bij de galerie. Het zou jammer zijn als je voor een dichte deur staat. Op de site van ART Utrecht kun je alle laatste informatie vinden.
En het allerleukste is natuurlijk om aanwezig te zijn bij een feestelijke opening (vernissage) van een expositie of het afsluiten ervan (finissage). Dan kun je ook in contact komen met de kunstenaar en hoor je de verhalen achter de kunstwerken. Veel plezier met de bezoeken.

Wil je met jouw vrienden, collega’s, familie of anderen en privé tour langs een aantal galerieën en hierbij uitleg krijgen van de galeriehouders? Neem dan contact op voor meer informatie! Leuk als gezellig en uitje voor kunstliefhebbers in ons mooie Utrecht! En goed te combineren met een borrel in een van de galerieën.