Utrecht is de stad van nijntje! Haar creator Dick Bruna komt uit onze stad en woonde en werkte hier tot zijn overlijden in 2017. Vanuit de hele wereld komen er bezoekers naar ‘Utreg’ vanwege onder andere het nijntje museum, beelden en stoplicht. Maar het lieve konijntje en haar vriendjes zijn op nog veel meer plekken te vinden in de stad. Wil je zelf op op zoek naar de vele leuke nijntjes? Download dan onze kaart op jouw Google map app.  Deze vind je hier: routekaart

1. nijntje op de Mariaplaats

Boekenkast van Janisdeman

Wie is er nou niet opgegroeid met het lieve kleine konijntje; nijntje. Dick Bruna is haar geestelijk vader. In 1955 kwam zijn eerste nijntje boekje uit. Op de Mariaplaats vind je een groot beeld van haar en als je aan de andere kant kijkt dan zie je Dick Bruna geschilderd.

 

2. Tuin van het Centraal Museum

De strakke hand muurschildering

De Utrechtse  Dick Bruna werd geboren in Utrecht in 1927 en woonde en werkte hier zijn hele leven. Hij begon als reclameontwerper, maar werd vooral bekend als illustrator van kinderboeken. In 1956 verscheen het eerste nijntje boekje, ‘nijntje in de dierentuin’. Sindsdien zijn er meer dan 120 miljoen nijntje boeken verkocht in meer dan 50 talen! En toeristen uit binnen- en buitenland komen speciaal naar onze stad toe om haar te bewonderen. 
In het Centraal Museum vind je het voormalige atelier van de kunstenaar en in tuin staan twee leuke beelden van nijntje. 

3. Op de trein

Muurschildering van De Verfdokter

Als je in Utrecht bent, kun je dus eigenlijk niet om nijntje heen. Zoals hier op een oude goederenwagon in de buurt van het Centraal Station. Het pas vernieuwde nijntje museum wordt ook altijd druk bezocht en niet zonder reden. Het is een super leuke interactieve plek voor jonge kinderen. Maar ook ouderen worden hier zeker blij.

4. nijntje pleintje

Muurschildering in Utrecht van Philipp Jordan

Dit schattige beeld van nijntje is gemaakt door Mark Bruna, de zoon van Dick. Het pleintje is naar het beeld vernoemd. Toen Dick Bruna overleed, legden veel Utrechters hier bloemen, briefjes en tekeningen neer. Ook staken ze kaarsen aan op het nijntje pleintje. De familie Bruna plakte een dankwoord aan iedereen op het beeldje.

5. Op de skateboard

Muurschildering in Utrecht

.Dit leuke tekeningetje werd in 2021 op een muur achtergelaten door een Spaans stel. Ze vonden het leuk om het konijntje, dat altijd als kleuter is getekend door Dick Bruna, eens als een puber te laten zien.

Digitale routekaart op Google Maps

Dit zijn maar een paar voorbeelden van de vele plekken waar je Nijntje in Utrecht vindt, Wil je nog meer creaties ontdekken?  Dan is de ‘self guided nijntje tour’ echt iets voor jou! Deze tour neemt je mee langs alle bekende en minder bekende binnen- en buiten locaties in de stad, en vertelt je alles over de geschiedenis van Dick Bruna en zijn creaties. Voor kinderen zijn er leuke opdrachtjes opgenomen in de route. Neem hiervoor potloden en papier mee!

De kaart kun je hier aanschaffen en vervolgens op Google Maps installeren en direct op stap gaan. Leuk voor jong en oud!