Utrecht heeft enorm veel prachtige muurschilderingen en heel veel talentvolle kunstenaars. In alle wijken vind je graffiti en enorme muurschilderingen en er komt wekelijks meer bij. Maar waar zijn de mooie muren precies en wat is het verhaal erachter? Dat zochten wij allemaal voor je uit. En zetten tien schilderingen in het zonnetje en jij kunt ze met onze routekaart zelf gaan bekijken. Al wandelend of fietsend leer je de stad op een verrassende manier kennen. 

1. Janisdeman

Boekenkast van Janisdeman

De bekende Utrechtse street artist Jan Heinsbroek maakt onder de naam Janisdeman in 2019 deze enorme muurschildering van een boekenkast. Het was een wereldwijde hit op social media en hierna verfde Jan nog vele andere boekenkasten in diverse landen. De inhoud van de kast kwam tot stand met de omwonenden. Zij leverden allemaal hun lievelingsboeken in die de kunstenaar vervolgens op de muur verfde samen met Deeffeed. Ze gebruikten spuitbussen voor dit werk. 

Janisdeman Mimosastraat/Amsterdamsestraatweg, Utrecht Noord-West

 

2. De Strakke Hand

De strakke hand muurschildering

De slapende Mars van Hendrick ter Brugghen (1629) is onderdeel van de serie ‘Hollandse Meesters’. Het Centraal Museum nam het initiatief voor deze muurschilderingen om meer bekendheid te geven aan de schilderijen uit hun collectie. Het kunstenaarscollectief De Strakke Hand schilderde dezen. Zij staan bekend om hun immense replica’s van schilderijen op muren. Dit schilderij is in het echt te zien in het museum.

De Strakke Hand Westplein, Utrecht Lombok

3. De Verfdokter

Muurschildering van De Verfdokter

Deze schitterende muurschildering op gezondheidscentrum Ondiep is gemaakt door de Utrechtse kunstenaar Robert-Jan Brink ook wel de Verfdokter genoemd. Hij verfde deze muur in opdracht van twee huisartsen die met pensioen gingen en een cadeau wilden geven aan de buurt. Er zijn symbolen in de muurschildering verwerkt die refereren aan de praktijken in het centrum. Zoals de esculaap, stethoscoop, medicinale kruiden en het poppetje voor de fysiotherapie. De Verfdokter schilderde met kwasten en verf. 

De Verfdokter  Boerhaveplein, Utrecht Ondiep

4. Philipp Jordan

Muurschildering in Utrecht van Philipp Jordan

Philipp Jordan is de maker van dit bijzondere werk. De van oorsprong Duitse kunstenaar noemt zichzelf ook Teddies in Space en is ooit naar Utrecht gekomen om te studeren aan de kunstacademie. Zijn inspiratiebron is zijn kindertijd. In zijn werken zie je daarom veel teddies, raketten en en fantasie-beesten. De ondergrond is vaak donker met daarover heen bladeren en bloemen met spuitbussen gespoten. 

Teddies in Space , Hopakker, Utrecht 

5. Roald van den Broek

Muurschildering in Utrecht

De tattoo- en graffitikunstenaar Roald van de Boer maakte in de Bloemenbuurt in samenspraak met de buurtbewoners deze mural. Het was zijn grootste werk tot nu toe. Al vanaf zijn 15de schrijft hij graffiti en nu zet hij vooral tatoeages, dit werk is een perfecte combinatie van zijn twee talenten. 

Roald van den Broek  2de Daalsedijk, Utrecht Noord-West

6. Munir de Vries

Street art in Utrecht

In 2017 maakte Munir de Vries deze bijzondere muur op de Croeselaan. Je ziet hier verschillende gebouwen uit de omgeving in verwerkt, zoals het hoofdgebouw van de Rabobank, ook wel de verrekijker genoemd. Buurtbewoners hebben meegedacht over deze schildering en zijn er ook in verwerkt. 

Munir de Vries  Croeselaan, Utrecht Dichterswijk

7. Pipsquaek was here

Muurschildering Pipsqueak was here in Utrecht

Wat een spektakel deze muurschildering! Je hebt echt even de tijd nodig om het allemaal goed te bekijken. Het Amsterdamse kunstenaars duo Pipsqueak was here, maakte het in opdracht van het hippe restaurant LE:EN dat hier om de hoek zit. In hun werk zie je vaak een kind in interactie met een dier. Ze staren je vaak direct aan waardoor je bewust wordt en dus ook verantwoordelijk voor elkaar. De achtergronden zijn vol met kleine afbeeldingen en woorden. De figuren en teksten zijn met sjablonen aangebracht.

Pipsqueak was here  Utrecht Rotsoord

8. Daniel Roozendaal

Street art van Daniel Roozendaal

Illustrator Daniel Roozendaal ontwierp en schilderde deze mooie muurschildering in 2015 langs het parcours van de Tour de France. In dat jaar startte deze vanuit Utrecht. Je ziet de twee Nederlandse gele trui-winnaars; Joop Zoetemelk en Jan Janssen. De wielrenners kwamen langs deze enorme schildering en het beeld was overal te wereld op de televisie te zien! Daniel is afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. 

Daniel Roozendaal , Thomas a Kempisweg, Utrecht 

9. Aafke Bouman

Muurschildering In Utrecht van Aafke Bouwman

Aafke Bouman maakte in 2022 in de Molenstraat deze muurschildering ‘Nachttocht’ dat verwijst naar de Corona-tijd. De vele wandeling door de stad waren haar inspiratie voor dit mooie werk. Aafke studeerde in 2017 cum laude af aan de HKU en werkt als illustrator. Dit werk maakte zij voor het project City Canvas, ter ere van de viering van Utrecht 900 jaar.

Aafke Bouman  Molenstraat, Utrecht Centrum

10.KBTR

De KBTR in Utrecht

‘Last but not least’ vermelden we natuurlijk de beroemde Utrechtse KBTR. Dit poppetje kom je door de hele stad tegen en mag natuurlijk niet ontbreken in ons rijtje. Hier zie je de KBTR op een vogel, zoals in de tekenserie Niels Holgerson. Hij zit natuurlijk op een gans vanwege de straat waarin hij is geverfd. 

KBTR  Gansstraat, Utrecht 

Natuurlijk is dit maar een kleine greep uit de vele geweldige muurschildering in Utrecht. Volg ons vooral op onze Instagram pagina @streetartutrecht voor nog veel meer moois.

Ook kun je natuurlijk een street art wandeling of fietstocht bij ons boeken of zelf op stap gaan met onze leuke routekaarten. Deze kun je hier vinden. Je download deze op je Google-maps app en je kunt direct op stap.

Check greetingsfromutrecht.nl/tours voor alle mogelijkheden.